Selepas Diasak, Akhirnya TNB Setuju Untuk ‘Review’ Semula Mekanisme Lepas Ramai Complain Bil Mencanak Naik

Selepas banyak aduan dan rungutan daripada orang ramai tentang kenaikan bil elektrik secara drastik yang kita dapat lihat melalui media media sosial, pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB) kini sedang mengkaji mekanisme.

Pengerusinya, Datuk Seri Mahdzir Khalid mengatakan, dia bersama dengan pengurusan TNB, Kementerian Air, Tanah dan Sumber Asli dan Suruhanjaya Tenaga akan berusaha untuk mencari penyelesaian yang tepat.

Ketika MCO bermula pada 18 Mac, operasi pembacaan meter TNB fizikal terpaksa ditangguhkan buat sementara waktu.”

Sumber: Malay Mail

Tambahnya, sepanjang tempoh PKP itu hanya anggaran pembacaan meter yang dapat dilakukan dan dihantar kepada pelanggan untuk bulan Mac dan April melalui aplikasi myTNB,

Jadi, semasa operasi disambung semula pada 15 Mei, bil yang diterima oleh pelanggan TNB mencerminkan penggunaan elektrik sebenar sejak PKP bermula.

“Kami perhatikan keluhan yang disuarakan oleh rakyat setelah menerima bil TNB mereka. Saya harap penjelasan ini akan dapat mengurangkan ketidakpastian di kalangan orang ramai.”

Antara luahan pengguna

If Your Electricity Bill Is Higher Than Usual, It's Not TNB's Fault
If Your Electricity Bill Is Higher Than Usual, It's Not TNB's Fault

Jelaskan elaun sebenar Pengerusi jauh lebih rendah dari dilaporkan

TNB residential customers can opt for instalment payment Sumber: NST

Beliau juga menolak tuduhan dari beberapa pihak mengenai elaun yang didakwa dia terima dalam jawatannya.

“Jumlah elaun sebenarnya jauh lebih rendah. Cukup untuk saya katakan bahawa ia lebih rendah daripada yang dituntut, ”

Ia berikutan dengan gesaan daripada Ketua Penerangan Umno Shahril Hamdan yang mendesak TNB untuk menjelaskan status rang undang-undang tersebut dan untuk mengelakkan kekeliruan.

Dia juga menyarankan agar penyedia utiliti mempertimbangkan untuk memberikan potongan berdasarkan bacaan terbaru, sebagai langkah jangka pendek untuk membantu rakyat. Lapor Malay Mail.

Sumber: Malay Mail, Lobak Merah

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Hiburan Netizen

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*