Pengambilan Pekerja Warga Asing Dihentikan Dengan Segera Dan Akan Digantikan Dengan Ini

SEPULUH kedai runcit disita manakala 30 pekerja asing ditahan dalam operasi khas membabitkan pendatang asing.Ini berikutan mereka menjalankan perniagaan dan mengaji pekerja asing tanpa permit di kawasan pentadbiran Majlis Perbandaran Pasir Gudang (MPPG) semalam.

Ketua Bahagian Penguatkuasa MPPG Md Sharif Idros berkata enam taman perumahan dikenal pasti menjadi tempat pekerja asing membuka pelbagai jenis perniagaan selepas tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).Katanya, lokasinya ialah Taman Mawai, Taman Air Biru, Taman Cendana, Masai, Taman Pasir Putih dan Tanjung Puteri Resort.

“Kita melaksanakan operasi ini selepas mendapat aduan daripada penduduk setempat yang merasa gelisah dengan kehadiran warga asing menjalankan perniagaan di kawasan mereka.Objektif kita untuk pastikan semua peniaga warga asing ini tidak menjalankan perniagaan di kawasan pentadbiran MMPG.Sebahagian besar pekerja asing menjalankan perniagaan runcit dan membaiki peralatan elektrik.

Beberapa restoran turut dikesan mengaji pekerja asing, khasnya dari Bangladesh dan Pakistan tanpa permit”, katanya ketika mengetuai operasi bersama pelbagai agensi di sekitar kawasan Pasir Gudang.

Operasi bersepadu itu membabitkan 40 anggota penguatkuasa MPPG, 30 pegawai penguatkuasa Jabatan Imigresen, lima pegawai Jabatan Pendaftaran Negara, enam pegawai Jabatan kesihatan dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Menurut Me Sharif, semua pekerja asing ditahan dibawa ke pejabat Imigresen untuk tindakan lanjut.

Katanya manakala majikan yang mengaji pekerja asing tanpa permit akan dikenakan tindakan mengikut Akta Imigresen selain lesen perniagaan mereka ditarik balik.

“MMPG juga akan membatalkan lesen perniagaan serta- merta yang diberikan kepada peniaga yang menyewa premis mereka kepada pekerja asing”, katanya.

Pengambilan Pekerja Baharu Warga As1ng Dihentikan Serta Merta

Pengambilan pekerja as1ng yang baharu termasuk dari Bangladesh dihent1kan buat masa.Ini bagi mengeIak negara ini dijadikan tempat Ionggokan atau pembvangan pekerja as1ng selepas ini.

Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M.Saravanan berkata, keputusan tid4k lagi membenarkan kemasukan pekerja as1ng ke dalam negara dibuat dan dijelaskan dalam pertemuan bersama Pesuruhanjaya Tinggi Bangladesh hari ini.

Katanya, beberapa perkara telah dibincangkan dalam pertemuan itu khususnya keputusan kementerian dan juga kerajaan Malaysia tid4k membenarkan kemasukan mana-mana pekerja as1ng yang baharu ke negara ini.

“Sementara itu, oleh kerana kita lihat keadaan semasa yang mana pekerja as1ng berpermit yang sedia ada.Sekarang ni ber1siko kehiIangan pekerjaan ak1bat keIembapan ekonomi akib4t C0vid-19, kita akan menyelaraskan dulu pekerja as1ng sedia ada.Maka oleh demikian kita tidak akan membenarkan pekerja as1ng masuk dalam masa terdekat ini kecuali beberapa sektor tertentu, perIombongan dan pembantu rumah,” katanya.

Beliau menyatakan demikian selepas menyampaikan Sijil Kelulusan Pengiktirafan Pusat Pengajar Pengawai Keselamatan dan Kesihatan serta Sijil Kelulusan Alat Kelengkapan PeIindung Diri di kementeriannya hari ini.Saravanan berkata, setelah mengambil kira penuIaran C0vid-19, kementeriannya merasakan terdapat keperluan untuk memberi perlindungan kepada pekerja as1ng mengikut standard antarabangsa.

Berikutan itu, katanya, KSM mencadangkan supaya semua pekerja as1ng perlu menc4rum Perlindungan Keselamatan Sosi4l (Perkes0).

“Kita juga akan menguatku4sakan Akta 446 untuk memastikan majikan membekalkan penginapan perumahan dan kebajikan pekerja yang selamat dan terjamin.Penguatkvasaan Akta 446 akan dikuatkvasakan bermula 1 September ini dan dend4 maksimum RM50,000 akan dikenakan.

Ini untuk setiap kesaIahan yang dilakukan mana-mana majikan yang gag4l mematuhi keperluan yang diperuntukan akta tersebut untuk keselamatan dan kebajikan pekerja,” katanya. Tambahnya, majikan yang mempunyai pekerja as1ng wajib memastikan gaji mereka dibayar seperti dijanjikan.

Katanya, pihaknya sedang mengkaji dan memulakan perbincangan dengan Kementerian Dalam Negeri untuk memperkenalkan sistem penggajian atas talian.Atau e-wadges, yang majikan yang didapati gag4l membayar gaji pekerja akan diketahui menerusi sistem tersebut.

Sumber: MalaysiaGazette

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*